småbarnsbloggen

Jag och min familj. Make och två yrväder till grabbar!

Ledig Lördag

Publicerad 2009-01-31 13:22:23 i Allmänt,
Alltid lika skönt. Jag fick dessutom sovmorgon i dag. Eller, jag fick ligga kvar i sängen när maken klev upp och gjorde frukost åt barnen. Sova vet jag inte om jag vill kalla det...;-)

Februarischemat går attl eva med. En extra ledig dag och två sovmornar. Helt ok med andra ord.

Maken är på väg ut för att leka i snön med killarna. Lillebror sover så det är bonusgrabben och storebror som ska köra slut på honom. Kommer de säkert att lyckas med utan problem.

Själv ska jag passa på att röja undan i ett rum som det har samlats en massa skräp och "jag tar det sen" saker. Hög tid att få ordning på det med andra ord.

Torsdag

Publicerad 2009-01-29 22:03:36 i Allmänt,

Vad ska man säga. 

Jobbar järnet!

Huvudvärk som inte ger sig!

Tragiska nyheter i alla tidningar om föräldrar som misshandlar sina barn till döds, samtidigt som barnen talar om för mamma att hon är älskad.

Jag ska ligga och lyssna på mina barns snusningar hela natten. DE är älskade!
Usch och FY. Jag ska sluta läsa tidningarna och inte titta på tv nyheter heller. Mår ju bara illa av det.

Onsdags update

Publicerad 2009-01-28 21:08:02 i Allmänt,

Jobbig vecka...
Barnen är friska - äntligen!
Är hos vikarie dagmamman. Normalt gillar de det helskarpt. Super roliga leksaker och mycket närmare än vanligt när de ska hem.

Idag var inte en normal dag.
Tredje världskriget när vi skulle åka hemifrån. Storebror ville INTE åka.
Fjärde världskriget när maken skulle hämta. Då ville storebror inte gå hem. Jag lovar, stormakternas vapenskarammel är ingenting jämfört med den här lille killens utbrott!!!
Tycker synd om maken som fick ta hela smällen själv denna gång. Tur att han är den underbara man han är.

Straffet för utbrotten, eller uppförandet, är ingen nattsaga på två kvällar. Snabbt och effektivt. Han älskar sin nattsaga. Men man får inte kasta leksaker omkring sig i ursinne och man får inte slå på pappa... Tufft grabben.

Nu ska jag softa i soffan innan jag går och lägger mig.
Ny arbetsdag i morgon. Förhoppningsvis börjar den lite lugnare...

Stressig jobbhelg.

Publicerad 2009-01-25 22:53:49 i Allmänt,

Som vanligt hinner jag inte med mig när jag jobbar helg. Den här gången var det fredag till söndag som blev min jobb vecka. Så kan det bli när man vabbar. Trots det så blir det stressigt när jag jobbar helg. Det är så mycket annat man vill hinna med på helgen när maken är ledig. Bloggen kommer inte direkt i första hand då... Sorry...

Nu är jag ledig en dag innan jobbveckan sätter igång på nytt. Jag ska jobba tisdag till fredag, men kommer nog att jobba lördag också för att ställa upp för en kollega som fick jobba mycket när jag var hemma med barnen. Så kan det bli.

Imorgon blir det en mindre härlig måndag än vanligt... Storhandling och betala räkningarna är vad som står på dagordningen. Inte direkt lyx ledig tid med andra ord...

Men, men. Det måste göras och det här verkar bli en bättre månad för de sysslorna än vissa andra.

Matt test

Publicerad 2009-01-22 12:28:56 i Allmänt,

Så var det dags för matt test då. Ja, matt test. Inte matte test. Helt rätt.

Lillebrors blöja hamnade på snedden under leken. Det märkte storebror när det var för sent. Mitt på hans fina bil matta så hände det en liten olycka. Så nu är det dags för alla vad alla småbarnsföräldrar känner till. Live or die testet. Mattan är inknölad i en alldeles för lite tvättmaskin. Håller den tvätten blir den kvar. Håller den inte så åker den ut. Så enkelt är det.

Egentligen borde man handla allt på öppet köp och se om det får plats i tvättmaskinen innan man bestämmer sig. Får det plats - ok ge det en chans. Går det knappt att få in det genom luckan? Tänk dig då att du ska få in mattan/kläderna/duken/etc indränkt i kräka i maskinen. Känns det ok? Inte? Ut med det innan det är för sent!!!

Mys torsdag

Publicerad 2009-01-22 12:02:33 i Allmänt,Eftersom att jag är hemma med barnen blir det riktiga mys dagar. Jag kan inte sätta igång nåt projekt här hemma,utan är bara med barnen. Inte så "bara" men ändå... Nu är det strax lunch för de små vildarna. Det märks att de varit hemma ett tag nu. Tur att de ska få rasa av sig i morogn.

Själv ska jag avnjuta en "falsk" cappuccino. Det vill säga pulverform. Gott det med. Särskillt när det är choklad bitar i. Det kan jag bara inte motstå.

Sedan ska lillebror sova en stund. Storebror brukar vilja mysa med en film en stund när det är tyst och lugnt så då får jag en chans att ta igen mig framför datorn...

Torsdag

Publicerad 2009-01-22 11:49:04 i Allmänt,

Ännu en vab dag. Hade önskat att jag inte behjövde vara hemma idag. Det ställer till det väldigt på jobbet. Av fyra schema lagda idag är två borta. Jag och en kollega. Jag med sjuka barn, han i hög feber. Typiskt att det ska sammanfalla så. Som tur är har en annan kollega lovat att hoppa in och jobba extra idag så att det inte blir riktig super kris.

Barnen mår i alla fall bättre. I morgon blir det dagmamma för dem, eller öppna egenrtligen. De får gå en dag den här veckan, så får det bli. Jag kan inte vara hemma mer och nu är de så pass bra att de kan gå.

Onsdag...

Publicerad 2009-01-21 10:33:21 i Allmänt,
Ledig en onsdag... Inte helt vanligt, men absolut inte helt fel. Superskönt att kunna vara så här mycket med barnen. Vi myser och softar hela dagarna. Vi borde kanske aktivera oss lite mer, men det är så härligt att slöa för en gång skull. Det är inte så ofta vi får chansen. Det verkar som att killarna gillar det här lugna tempot också.
Imorgon är dock vardagen tillbaks. Jag börjar kl nio så det blir tidig morgon för alla. Två dagar med dagmamman innan killarna får mysa med pappa i helgen. Själv jobbar jag till söndag. Men att jobba fyra dagar långveckan är hur lugnt som helst. Ser riktigt fram emot att jobba nu. Kommer att ha varit hemma sex dar i sträck när jag börjar i morgon.

Idag ska jag försöka få lite vettigt gjort här hemma. Hänga tvätt och ladda en ny maskin är evighetsgöra som aldrig blir klart så det är väl en bra början. Samma med disken. Jag älskar vår diskmaskin!!! VI hade ingen innan vi flyttade till hus, och nu kan jag inte tänka mig att gå tillbaka till handdisk... Sedan ska jag bädda rent åt lillebror, storebror fick nya lakan igår. Efter det finns det runt en miljon saker till jag skulle kunna, och borde, göra. Men nån måtta får det ändå vara...

Tisdag

Publicerad 2009-01-20 13:15:12 i Allmänt,Fyra dagars ledighet, en dags vab, en till dag ledigt... Hmmm. Undrar om jag kommer ihåg hur man gör när jag kommer tillbaks till jobbet på torsdag...

Skämt åsido. Det har varit en härlig helg. Mysigt och lugnt i fredags, halvt kaos på lördag och barnkalas på söndagen...
Nu är jag hemma med barnen. Storebror är hängig så barnen var hemma med mig igår när jag var ledig. Idag är jag hemma och vabbar. Det är typ andra gången jag gör det. Det brukar alltid vara maken som tar hand om våra små sjuklingar. Han har lite lättare att var hemma än vad jag har.

I morgon är jag ledig så vi får se om barnen blir hemma en dag till. Samtidigt som det är bra för dem att vara hos dagmamman så vill jag inte skicka dit dem för tidigt.
Vi får se hur det blir under kvällen...

Härlig bröllopsdag.

Publicerad 2009-01-18 20:11:56 i Allmänt,

Vi började firandet vid femtiden. Då checkade vi in på hotellet. Där möttes vi av en fin fruktkorg och champagne på kylning. Plus en liten present, massageolja och ett doftljus. Jag fick ett underbart vackert hängsmycke i guld och diamanter av min älskling.

Vi myste och gjorde oss i ordning i lugn och ro, så skönt att inte behöva stressa. Sedan gick vi ut och åt. En restaurang som satsar på grillat med valfria tillbehör. Tyvärr låter det bättre än det var. Visst de hade fått in ett riktigt stort sällskap, men ändå. Vi fick vänta över en timme på maten. Förklaringen var att vi ville ha välstekt kött så det tog längre tid... Sedan, när vi väl fick maten så var köttet kallt... Hmmm. Sedan var det rätt okryddat också.
Vi hade mysigt och njöt av varandras sällskap så det var rätt ok ändå, men lite besvikna blev vi allt.

Sedan avslutade vi kvällen på casinot. Det visade sig vara ett lyckat drag. Vi hade ställt in oss på att förlora rätt mycket. Och det gjorde vi också. Men sista timmen rullade det på. Det gick så pass bra att vi vann så att det täckte så gott som hela kvällen, både middag och hotell.

Allt som allt hade vi en härlig bröllopsdag. Detaljerna tänker jag dock hålla för mig själv.

Fixat och trixat...

Publicerad 2009-01-16 10:26:41 i Allmänt,

Ny blogg design.

Äntligen har jag fått bort allt det lila.
En härlig orange design med massor av blommo. Det är vad jag behöver mitt i vintern.
Blogghuvudet gillar jag dock så det får vara kvar ett tag till...

Ledig fredag

Publicerad 2009-01-16 09:43:22 i Allmänt,Den här veckan tog arbetsveckan slut fort!

Jag jobbade tre dagar istället för sex som förra veckan... Jag hann knappt börja förrän jag blev ledig. Inte för att jag klagar, det är så skönt så!

Igår hade vi vår första bröllopsdag. Vi lät den passera helt obemärkt. Firade ingenting.
Vi hade kommit överens om att avvakta tills idag. Det är inte kul att fira när jag inte kom hem förrän kl åtta på kvällen. Idag har jag tagit ledigt och maken jobbar bara halv dag så ikväll blir det fira av!

Ska bli super mysigt. Jag längtar.

Maken ska hämta bonusgrabben, besikta bilen, ha föräldrasamtal på dagis och hämta min mamma innan han kommer hem, så  mycket för halvdag... Min hjälte.

Själv har jag soft dag. Barnen är hemma med mig. De saknar mig efter förra veckans maraton. Vi har liksom inte kommit ikapp oss efter mitt jobb julmaraton heller.

Själv ska jag fixa med tvätt och disk, plus att jag ska förbereda middagen. Men sen bär det av.

Min mamma ska vara här med alla tre barnen över natten. Vi ska slå på stort och sova på hotell. Gå ut och äta gott och vara vuxna, sedan mysa på hotellrummet. Romantiskt och barnfritt.
Bara det att sova en hel natt utan att barnen väcker en flera gånger under natten plus att de alltid vaknar riktigt tidigt. Det ska bli så skönt.

Jag älskar mina barn över allt annat. Men iblan kan jag känna att jag inte hinner vara bara mig. Vara vuxen. Vara i ett förhållande. Det är jag och mitt mamma jag och inte så mycket mer. Därför känns det extra skönt att vi tar den här tiden för oss själva och får koncentrera oss på vårt förhållande och varandra istället för bara våra föräldraroller...

Start på arbetsveckan

Publicerad 2009-01-13 21:31:17 i Allmänt,

Så var det tisdag och arbetsveckan har satt igång. Inte så farligt ändå. Jag har lyx vecka och ska bara jobba tre dar innan jag är ledig fyra. Inte helt fel.

Det var barnens första dag hos dagmamman efter jullovet idag. Visserligen var de iväg igår också, men då var det stor grupp och de var på öppna och inte hemma hos dagmamman. Det kändes helt ovant att få med dem i morse. Jag var tvungen att både dubbel och trippelk kolla att allt var med. Ändå gick allt smidigt och hyfsat stressfritt. Vi var där i god tid och jag kom till jobbet med lagom marginal. Bara att hoppas på att det håller i sig. Mycket trevligare än det vanliga stressandet.

Nu ska jag fundera lite på veckomenyer. Det är rätt stressigt för min älskade man att komma hem med bussen, hämta barnen och prommenera hem - ännu värre nu med isbana på trottoarerna, fundera ut middag och laga maten. Det minsta jag kan göra är att komma med matförslag och handla i tid.

Härliga måndag!!!

Publicerad 2009-01-12 10:10:49 i Allmänt,

Jag vet, det låter fortfarande lite udda... Men det är nog en av de bästa idéer jag haft. Att vara ledig på måndagar. De flesta tycker inte om måndagar. Det är starten på jobbveckan och den är ju så lååång... Svårt att hitta motivation attkliva upp på morgonen och masa sig till jobbet. Särskillt den här tiden på året när det är mörkt när man går och ännu mörkare när man kommer hem.
Visst, jag har också en start på jobbveckan. Bara det att min är på tisdagar. Jag jobbar lika mycket som andra heltidare så det blir inte mindre jobb på nåt sätt, men veckan känns kortare. Tisdag så har man ju redan klaat av den sega måndan och kan börja spurta direkt.

Idag ska jag iväg på en shopping tur hade jag tänkt. Jag skulle vilja hitta en top, blus eller tröja, som jag kan ha på fredag när vi ska ut oc fira vår första bröllopsdag.
Skulle vilja hitta ett par stövlar också. Vi får se hur det blir med det.

Barnen är hos dagmamman. Första arbetsdagen för killarna sedan 19/12. Snacka om vinerlov. Själv har jag jobbat nästan nonstop under hela deras ledighet. Vi saknar varann nu, jag och barnen. Men nu när det ska börja rulla på med lite mer normalt schema så ska vi nog få lite mer tid till varandra

Veckan som kommer

Publicerad 2009-01-10 23:41:01 i Allmänt,

Snart ör veckan slut och nästa tar vid. En vecka som jag ser fram emot.
Min och makens första bröllopsdag!
Ett år som gifta. Wow!!! Häftigt! + att det är sex år sedan första daten. OCH precis ett år sedan vi köpte huset.
Vi ska fira ordentligt har vi bestämt. Visserligen ahr vi massor av andra saker vi vill och måste lägga pengarna på men vi har kommit fram till att den första bröllopsdagen är speciell. Och att den ska firas som speciell!

Jag ser fram emot fredagen när festligheterna ska gå av stapeln!

Oj, vilket blogg hopp...

Publicerad 2009-01-10 23:37:03 i Allmänt,

Det har gått flera dar sen mitt senaste inlägg. Det blir lätt så när jag jobbar. Hinner inte riktigt med allt jag skulle vilja innan jag slocknar på kvällarna. Särskillt inte när jag börjar en och en halv timme tidigare än vanligt två dar i rad. OCH blir av med en ledig dag bara sådär... Nog ältat om det. Jobbet är roligare och mer givande nu än det varit på länge. Även om jag har massor att göpra och riktigt fullt upp hela dan så känns det som att jag får saker uträttade och att det uppskattas av min chef och mina kollegor. Det är viktigare än man tror.

Barnen är underbara små varelser. Jag saknar dem så otroligt mycket när jag jobbar så här, men det får helt enkelt vara värt det. Jag får en riktigt hyfsad lön med tanke på vilket yrke jag har. Och det hjälper till att betala vårt underbara hus. Visst det har varit en del problem med det det här första året. Men nu hoppas jag att vi äntligen ska få ordning på allt och få ett mer mysår 2009. Jag har visioner som helt klart går att uppfylla under detta år!

Jobb dag

Publicerad 2009-01-06 20:34:23 i Allmänt,

Vi hade kortdag idag. Stängde fem eftersom det är rod dag. Jag var glad i hågen och såg fram emot en ledig dag imorgon. Trodde jag ja... Kollade på schemat eftersom jag hade hört något om schema ändringar.
Mycket riktigt. Min lediga dag hade rykt! Jobbar 12-19:15 istället för att vara ledig.
Kompensation?
Visst, jag får sluta en timme tidigare på torsdag. Wow! Plus att de tagit bort en kvart varje vardagsmorgon hela månaden.
En kvart jag verkligen behöver för att kunna göra mitt jobb. Det tackar jag alldeles särskillt för.

Dessutom är det inte min chef som gjort ändringarna. Nej, han har blivit överkörd och ändringarna har gjorts av huvudkontoret. Alldeles som att de har någon koll på arbetet på "fältet".
Jag ska prata med bossen om schemat så snart jag kan. Men iorgon kommer regionschefen så då kanske jag inte får den möjlighet jag skulle vilja ha att ta ett lugnt samtal om schemat...

Bloggfara...

Publicerad 2009-01-05 10:19:12 i Allmänt,

INför julen och under mellandagarna hade jag otroligt mycket att göra på jobbet. Jag jobbade extremt mycket och kom hem sent på kvällarna. Helt slutkörd. Därför fick bloggen vila mycket. Det blev mer vecko uppdateringar än dagliga inlägg. Mina läsare hade inte det t¨ålamodet. Jag kan förstå dem, det bir ju trist att följa en blogg som aldrig uppdateras...
Men nu är jag tillbaks. * år ska jag blogga varje dag. Om än aldrig så korta inlägg. Åtminstonde de dagar jag har tillgång till dator...
Hoppas alla märker det och hittar tillbaks till min lilla skapelse.
Det är roligare att blogga med publik, går inte att förneka...

Ledig måndag

Publicerad 2009-01-05 10:14:27 i Allmänt,

Även med det vanliga schemat är jag ledig måndagar. Aldrig fel att vara ledig en vardag...
Maken har en välförtjänt sovmorgon. Han har fått tagit nätterna och varit med barnen hela dagarna sedan före jul. Inte för att han klagar, men det är inte helt lättsamt att vara ensam med alla barnen precis hela tiden.

Idag SKA julen ut. Lite av sista chansen. Jag tycker alltid att det är lite sorgligt när julen åker ut. Granen är det oftast skönt att bli av med, även om den här har barrat ovanligt lite. Men adventsstakarna sörjer jag varje år. Det är så fint och ljust när de skiner i fönstren. Det blir lite märkt och trist när man plockar ner dem. Vistt jag ersätter dem med andra förnsterlampor, men det blir inte riktigt samma sak.

Storebror fick en sen julklapp igår. På julafton fick han en bilbana. Den var så stor att vi inte hade någonstans att bygga upp den. En lite miss. Nu har han accepterat att tomten kom med fel paket och att det inte är skoj att ha ett paket som man aldrig kan öppna. Alltså har vi bytt. En kustbevaknings helikopter i lego. Både han och bonusgrabben är alldeles saliga. Oj, vad häftig den är!!! Tyvärr brakade den precis i golvet. Jag sa att det var lego eller hur? Maken satt uppe hela kvällen och byggde så han blir nog glad när han kommer ner och ser sim skapelse i små bitar igen... ;-) Vaddå, han sa att han ville ha ett nytt paket när han var klar...

Söndags mys

Publicerad 2009-01-04 15:11:10 i Allmänt,

Fick en sovmorgon i morse. Himla skönt. Jag skulle ta natten med lillebror och hade sån tur att han itne vaknade och var hungrug förrän tio i sju. Då fick han välling och vilade ens tund till. Själv var jag däckad till elva tiden.

Har hängt tvätt, laddat ny maskin och bytt lakan idagh. Funderar starkt på att slänga ut julen också.
Nu ska jag duscha lillebror och ta en dusch själv också. Maken har tagit med sig storebror för att handla lite och hyra en film till oss. Bonusgrabben leker med julklapparna och allt ar så himla lugnt och skönt.

Ikväll blir det super mys. Tacos till middag och filmtajm för de vuxna.

3:e januari

Publicerad 2009-01-03 22:33:50 i Allmänt,

Ledig lördag! Wow, hade nästan glömt hur det känns...

Var ut på jobbet en sväng, behövde handla lite som jag inte fick med mig igår... Missade tyvärr en del saker så det blir nog en tur imorgon med, kanske.

Har varit och hälsat på min pappa idag. Alltid lika trevligt men en pratstund. Vi vill att han ska hjälpa oss att fälla fyra träd på tomten, men nu har vi bestämt oss för att ta ett träd per år. På så sätt hinner vi ta reda på dem också. Både trava och elda så att säga. Hoppas att han får tid att hjälpa oss i vinter. Det bästa är ju om man kan fälla träden under vintern. När det är tjäle i marken så är det svårare för grenarna att gå ner i backen. Vi har ytjordsvärme så det skulle kunna bli en katastrof om grenarna lyckades träffa slangarna. I år är det tjäle till skillnad från i fjol så det vore super om vi fick ner ett träd.

Den enda nackdelen med den här planen är att jag vill plantera andra växter där träden står. De står vid vägen som går förbi vårt hus och jag skulle vilja plantera något som ger lite insynsskydd och är lite buller dämpande. Syren till exempel. Det växer rätt snabbt och är vackert. Doftar jättegott också. Men jag vill inte plantera något förrän alla träd är borta. Det skulle ju försvåra fällningen om det finns en massa andra växter/buskar/träd ivägen.

Men, men. Jag får väl ha lite tålamod...

Andra Januari

Publicerad 2009-01-02 21:28:31 i Allmänt,

Äntligen helg!
Nu börjar det rulla på som vanligt igen.
Schemat på jobbet alltså. Nu går vi på ordinarie schema igen. Det innebär att jag är ledig ända fram till tisdag, sen har jag dessutom fått en extra dag ledigt på onsdag ;) inte illa efter det maraton schema som jag jobbat efter. En chans att ta igen sig skadar definitivt inte!

Nu ska vi mysa med en film innan det är dags att sussa.

Nytt åt nya mål

Publicerad 2009-01-01 23:44:28 i Allmänt,

Har surfat runt lite och läst en del bloggar. De flesta skriver om nyårslöften. De som blivit infriade 2008 och nya för 2009.
Själv är jag inte mycket för att ge nyårslöften. Antagligen för att jag aldrig lyckats hålla något. I år funderar jag dock på att sätta upp några mål. Inte löften utan mål. Saker att arbeta för och mål att sträva efter att uppnå.
Det finns en massa att utgå ifrån. Det är allt från att försöka vara mer med barnen, att ha större tålamod och leka mer på deras villkor till att spara mer och amortera mer. Sen finns det den eviga klassikern. Vikten...
Ja, jag har ett litet problem med vikten. Eller problem och problem, jag ser helt enkelt inte ut som jag gjorde innan jag födde två barn. Jag har inte samma storlek och vågen visar inte samma summa. Jag är inte såååå fet men jag skulle gott kunna gå ner en tio kilo utan att det skulle skada. Problemet är att jag älskar godis och läsk, jag är också väldigt förtjust i god mat gräddsåser och så. Det kombinerat med en ovilja och allt annat än vana att träna gör viktminskning till ett litet dilemma. Jag har aldrig medvetet försökt gå ner i vikt så nu funderar jag på om 2009 kommer att bli det år jag gör ett riktigt hälso ryck.

Värt att fundera på. Jag får se om jag återkommer med en riktig lista eller om jag väljer att behålla den för mig själv.
Något att sova på.

Natti natti.
God fortsättning

GOTT NYTT ÅR!!!

Publicerad 2009-01-01 11:43:02 i Allmänt,

Nu är 2009 här!
Smälldes in med fina raketer och lite klirr i glasen.
En lugn och mysig kväll med barnen, god mat trevligt sällskap och fina raketer.
Första julen och första nyåret är avklarade i vårt fina hus.

Jag ser fram emot 2009.

2008 var ett stort år.
Vi köpte vårt hus och vi gifte oss. På samma dag! Inte mycket somkan slå det...
Men sen har det varit mycket prövningar också. Första året som husägare bjöd på två fuktskador och en dränering av huset. Inte små saker direkt. Nu ör fuktskadorna åtgärdade. Tomten ska fortfarande återställas efter dräneringen, men men.

2009 känns som ett år då vi kanske får en chans att komma ikapp. Att vara med varandra och barnen. Att få ording på vårt fina hus.
Kanske det året vi kommer att få tid och ork att vara nygifta. Det gick liksom inte 2008... För mycket stora problem med hem och hus...

Gott nytt år alla vänner.
Ha ett underbart 2009

Om

Min profilbild

Småbarnsmamman

Jag är en tvåbarnsmamma med många järn i elden. Vissa saker delar jag villigt med mig av till er alla, andra håller jag för mig själv... Just nu är det mycket som händer med minsta killen sjuk i kronisk ITP och ett hus som renoveras för fullt. Lägg till ett heltids jobb, make och bonusgrabb så börjar vi närma oss vardagen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela